Wat is een EVV? EVV staat voor Eerst Verantwoordelijk Verzorgende en is een van de vele onmisbare functies in de (ouderen)zorg. De functieomschrijving houdt waarschijnlijk meer in dan je denkt. Dit beroep past bij jou als jij:

Soms kom je deze functie tegen als ‘EVV’er’ of ‘woonbegeleider’. De functie bestaat zowel in verpleeg- en verzorgingshuizen als in de thuiszorg. Hoe het ook genoemd wordt en ongeacht de werkplek, EVV is een coördinerende functie met verschillende taken en verantwoordelijkheden.

Taken van een EVV

Als EVV zijn je taken divers. Je voert een regiefunctie uit en coördineert dus onder andere de zorg- en dienstverlening van cliënten. Maar in wezen ben jij verantwoordelijk voor de totale zorg van een cliënt. Je verpleegt, verzorgt en begeleidt cliënten in samenspraak met andere zorgprofessionals. Zoals de specialist ouderengeneeskunde, behandelaars en verzorgenden. Ook met de familie behoudt jij het contact. Kortom: jij bent het centrale aanspreekpunt.

Een EVV is daarom oplossingsgericht, werkt makkelijk zelfstandig en kan snel schakelen. Hij of zij is scherp op de toestand van de cliënt en wat ervoor nodig is deze te behouden en verbeteren. Bij problemen onderneemt de EVV actie, op de juiste manier.

 

Opleiding tot EVV

EVV is een functie waarnaar je kunt doorstromen vanuit de functie verzorgende IG. Hiervoor moet je de MBO-opleiding Eerst Verantwoordelijke Verzorgende volgen. Veel organisaties bieden de mogelijkheid om dat intern te doen, bijvoorbeeld via een BBL-traject.

In de ouderenzorg barst het van de mogelijkheden om te blijven leren en groeien. Je bent eigenlijk nooit uitgeleerd. Neem maar eens een kijkje bij alle functieprofielen in de ouderenzorg om te ontdekken welke kant jij allemaal op kunt in dit werkveld.

Naar functieprofielen