Een specialist ouderengeneeskunde in de ouderenzorg is een gespecialiseerd arts voor ouderen die multidisciplinaire, integrale medische zorg aan kwetsbare ouderen en chronisch zieken met complexe aandoeningen biedt. In deze functie:

Wat is een specialist ouderengeneeskunde?

Wat doet een specialist ouderengeneeskunde (S.O.) zoal? Als S.O. beschik je over de specifieke kennis en ervaring die nodig is om alle patiënten de beste behandeling te bieden. Veel van hen hebben namelijk meerdere aandoeningen tegelijk en krijgen verschillende soorten medicatie. Een S.O. moet dan precies weten wat de gevolgen hiervan zijn en welke risico’s de patiënten lopen. De focus ligt zowel op de geestelijke gezondheidszorg als op de lichamelijke, bijvoorbeeld zorg voor patiënten met dementie.

Je bent onder meer eindverantwoordelijk voor het zorgplan van cliënten. De invulling daarvan hangt o.a. af van de behandelaar en de intensieve samenwerking die je daarmee hebt. Je bent in deze rol een vaardige verbinder en een echte regelaar die cliënten moeiteloos doorverwijst naar de juiste personen voor verdere behandeling. Jij bent degene die daadkrachtig besluiten neemt en de zorg coördineert.

 

Opleiding specialist ouderengeneeskunde

Via een universitaire opleiding geneeskunde kun je specialist ouderengeneeskunde. Je kunt je echter ook intern ontwikkelen door een opleiding bij een organisatie te volgen.

Bekleed je bijvoorbeeld momenteel een managementfunctie in de zorg of ben je senior verpleegkundige, dan is er nog steeds de mogelijkheid door te groeien. Houd de opleidingsplaatsen bij organisaties in de gaten of informeer bij jouw werkgever wat de mogelijkheden voor jouw ontwikkeling zijn.

Voor deze specialist in de ouderenzorg is het bovendien altijd belangrijk de kennis op peil te houden. Daarom is er ook nascholing voor een specialist ouderengeneeskunde beschikbaar. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste technieken en ontwikkelingen.