Met een mbo-opleiding de ouderenzorg in? Dat kan op allerlei manieren! Misschien ben je al aan het studeren en wil je meer weten over je mogelijkheden. Of misschien overweeg je een carrièreswitch en wil je via mbo de ouderenzorg instromen. We vertellen je meer over opleidingen naar de ouderenzorg op het mbo.

Mbo-functies in de ouderenzorg

Er zijn in de ouderenzorg veel functies op mbo-niveau te vinden. Beroepen waarin je cliënten verzorgt, verpleegt en/of begeleidt. Vanwege de veelzijdigheid aan taken, is er altijd wel iets dat bij jou past. Neem maar eens een kijkje bij de volgende functieprofielen:

 

Welke mbo-opleidingen zijn er in de ouderenzorg?

Welke opleidingsmogelijkheden naar de ouderenzorg heb je eigenlijk allemaal op het mbo? Op alle niveaus van het mbo – 1 t/m 4 – zijn er opleidingen te vinden waarmee je in de ouderenzorg kunt komen werken. De meeste opleidingen komen overeen met een bepaald functieprofiel. Je wordt dus specifiek opgeleid voor dat beroep.

Voorbeelden:

Er zijn bovendien twee categorieën mbo-opleidingen: BOL (beroepsopleidende leerweg) en BBL (beroepsbegeleidende leerweg).

BOL

Op een BOL-opleiding ben je vooral op school bezig. Je leert alle nodige theorie en maakt huiswerk en tentamens. Wat je leert, breng je vervolgens in de praktijk door stage te lopen. Tijdens een stage ben je als het ware een aantal weken achter elkaar fulltime aan het werk. Dat is best wennen, maar geeft je wel een goed beeld van hoe werken in de ouderenzorg er echt uitziet. Stagelopen doe je bijvoorbeeld bij een verpleeghuis of thuiszorgorganisatie bij jou in de buurt.

Meer over stagelopen

BBL

Bij een BBL-opleiding ligt de focus veel meer op de praktijk. Je gaat maar één dag per week naar school en bent de rest van de tijd aan het werk bij een organisatie. Je gaat dan ook een arbeidsovereenkomst aan en ontvangt gelijk een leerlingsalaris. Als BBL-student doe je dus meteen heel veel praktijkervaring op, dat je straks in je carrière goed kunt toepassen.

Meer over het BBL-traject